Dobrodošli/Welcom

ČIPKE – IZ TANKIH NITI SKLEKLJANE MOJSTROVINE

Škofja Loka s svojim širšim zaledjem je prava zakladnica kulturne dediščine. Vanjo sodi tudi ročno klekljana čipka. Zasidrala se je globoko v zavest slovenskega človeka in se uvrstila tudi med simbole slovenske identitete. Poleg živahnih strokovnih razprav o njenih razvojnih oblikah in njenem geografskem poreklu, je nekaterim sodobnim rokodelcem – ustvarjalcem tudi navdih za novo kreativno oblikovanje. 

Trgovina Čipke Mojca 5 Trgovina Čipke Mojca v svoji ponudbi zajema iz neizčrpne zakladnice mojstrovin domačega okolja. Kot že samo ime trgovine pove, je specializirana predvsem za trženje ročno klekljane slovenske čipke, za njeno kvaliteto in apliciranje v najrazličnejše izdelke. Trgovino je ustanovila gospa Mojca Jemc. Sama je že od mladih nog tesno povezana s klekljanjem. Sprva ji je pomenilo le razvedrilo, ko pa je stopila na pot samostojne podjetnice, je v posel vtkala vse družinske člane. Deset let je poučevala krožke klekljanja na okoliških osnovnih šolah, v Ljubljani pa je vodila tečaje za odrasle. Začetki so bili pomembni tudi za Škofjo Loko in njen širši okoliš, saj je bila trgovina odprta prav v času, ko je zanimanje za klekljano čipko in njeno ustvarjanje ponovno o��ivelo. Razvilo se je uspešno družinsko podjetje in tako se je trgovina tik pred iztekom tisočletja preselila v staro mestno jedro Škofje Loke.

Trgovina Čipke Mojca 9 V prijetno opremljeni trgovini, kjer smo za ohranitev zgodovinskega spomina poskrbeli z nekaj kosi notranje opreme nekdanjega lastnika hiše, se klekljarice lahko oskrbijo s kvalitetnim materialom za klekljanje: orodjem, vzorci, bombažnim in lanenim sukancem in platnom. S sukancem in platnom zalagamo tudi širši slovenski prostor. Čipke same ali v kombinaciji z drugimi izdelki domače in umetnostne obrti, so lahko izvirna promocijska, poslovna in protokolarna darila. V trgovini vam pomagamo pri izbiri čipke za darilo, svetujemo in oblikujemo tudi čipke po individualnih naročilih, poskrbimo za všivanje čipk v platno za namizno perilo, zavese in druge izdelke, ki obogatijo različne zasebne in javne ambiente. S tečaji klekljanja prenašamo znanje na mlade generacije. Brez strahu prisluhnemo tudi novim izzivom, ki jih s sodobno oblikovano čipko ponujajo mladi ustvarjalci: npr. z aplikacijami čipke v steklenih izdelkih, z umetniško sliko čipke, sklekljane iz žice ipd.

Predstavitev v trgovini Čipke Mojca S svojo ponudbo, voljo in profesionalnim pristopom lahko zadostimo tudi najzahtevnejšim naročilom. Sodelujemo na slovenskih turističnih prireditvah in etno festivalih (Bled, Idrija, Lipica, Ljubljana, Postojna, Slovenj Gradec), kot tudi na mednarodnih srečanjih in razstavah (Avstrija: Graz, Haslach, Klagenfurt, Salzburg, Spittal; Iran: Teheran; Italija: Gorica; Madžarska: Budimpešta; Nemčija: Baden – Baden, Freising, Hofheim; Nizozemska: Utrecht; Španija: Barcelona).